Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Oamenii au influentat negativ clima inca de acum zece mii de ani
Jo 08 iul 2010 11:03:23 +0300


Oamenii au influentat negativ clima inca de acum zece mii de ani
Se pare ca nu doar emisiile de gaze sau dezvoltarea industriala sunt vinovate de schimbarile climatice.

Se pare ca nu doar emisiile de gaze sau dezvoltarea industriala sunt vinovate de schimbarile climatice. Un recent studiu arata ca oamenii au contribuit la incalzirea climei inca de acum zece milenii, cand vanarea exagerata a mamutilor ar fi dus la disparitia acestora dar si a unui anumit tip de vegetatie.


Cercetarea, publicata in LiveScience.com, se bazeaza pe analiza unor fosile si a unor modele de evolutie climatica si a fost efectuata de specialisti americani. Acestia au ajuns la concluzia ca disparitia mamutilor lanosi – cauzata in mare parte de vanarea lor exagarata – a determinat schimbari in vegetatie, ceea ce la randul lor au dus la incalzirea Siberiei si a unor regiuni invecinate cu pana la 0.5 grade Celsius.
“Unii spun ca omenirea nu poate influenta evolutiile climatice, pentru ca acestea se produc la o scara mult prea mare. Nu este insa mereu asa. Oamenii au inceput sa afecteze mediul inconjurator mult mai devreme decat se crede in mod obisnuit”, spune Christopher Doughty, cercetator la Institutul Carnegie pentru Stiinta din Stanford si co-autor al studiului.
O cercetare mai veche arata ca dupa disparitia mamutilor, fostul lor habitat a inceput sa sufere modificari. Astfel, arbustii de mici dimensiuni, tinuti pana atunci sub control de animalele infometate, au inceput sa creasca tot mai mari. Cum ei erau mai inchisi la culoare decat iarba, au inceput sa absoarba cantitati mai mari de energie solara, determinand astfel o crestere a temperaturii.
In continuarea acestor concluzii, Doughty si colegii sai au inceput sa analizeze comparativ impactul pe care elefantii din zilele noastre il au asupra mediului natural dar si urme fosile de polen de mesteacan din Siberia. Ei au constatat ca suprafetele cu mesteceni au crescut cu 26 la suta in circa 850 de ani, dupa disparitia mamutilor. Comparand cu modul in care elefantii afecteaza mediul, cercetatorii au tras concluzia ca circa 23 la suta din aceasta crestere a fost cauzata de extinctia mamiferelor. In continuare, utilizand diferite formule comparative, echipa lui Doughty a conchis ca disparitia mamutilor a dus la o crestere cu circa 0,2-0,54 grade Celsius a temperaturii.
Nu este inca foarte clar de ce au disparut mamutii si nici cat de mult au contribuit oamenii la acest lucru, insa vanatul excesiv nu avea cum sa nu influenteze procesul. Concluzia lui Christopher Doughty e ca pana si populatiile mici ca dimensiuni pot influenta schimbarile climatice.
Cei mai multi cercetatori spun ca omul a inceput sa afecteze clima in urma cu circa 8.000 de ani, cand acesta a deprins tainele agriculturii.


Sursa: Hotnews.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti