Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Dupa 20 de ani, SRI Bihor iese de sub acoperire
Vi 30 apr 2010 08:38:33 +0300


SRI Bihor
Dinspre Serviciul Român de Informații pare că adie un vânticel occidental.

Dinspre Serviciul Român de Informații pare că adie un vânticel occidental. Pentru prima dată de la înființarea principalului serviciu de informații național, Direcția Județeană de Informații Bihor a organizat ieri o dezbatere publică. Evenimentul este strâns legat de aniversarea celor două decenii scurse de la înființarea SRI în martie 1990, instituția fiind din 2007 încoace într-un continuu proces de reformare managerială și deschidere față de societatea civilă. După masa rotundă organizată la Prefectura Bihor, „oamenii din umbră" au prezentat elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu" oportunități educaționale și de carieră în SRI, precum și o sesiune de informare privind evoluția fenomenului terorist.Șeful Direcției Județene de Informații Bihor (DJI), Marius Iova a deschis masa rotundă de la Prefectură cu un discurs în care a prezentat în linii generale obiectul de activitate al instituției, organ de culegere și valorificare a informațiilor, dar și de prevenire și contracarare a amenințărilor la siguranța națională. Beneficiarii activităților specifice sunt două categorii de autorități ale statului. Pe de o parte, cele ale administrației centrale (Președinție, Consiliul Suprem de Apărare al Țării, Guvern) și locale (Prefectura Bihor, CJ Bihor), iar pe de alta, organele de urmărire penală (Parchete, Poliție) atunci când informațiile culese și analizate conturează existența vreunei infracțiuni.
Dan Tifor, șeful structurii județene de prevenire și combatere a terorismului, a prezentat apoi un material despre terorism ca flagel al zilelor noastre, caracteristici și tipuri de terorism, lideri, membri și executanți, precum și metode de contracarare specifice serviciilor secrete. Definirea terorismului este încă un subiect controversat, atât la nivel intern și internațional, cât și politic, și legal. În momentul de față există 109 definiții ale termenului "terorism", Departamentul de Stat al SUA utilizând următoarea definire, adoptată și de specialiștii români: terorismul este amenințarea sau folosirea violenței nelegale în scopul inducerii sentimentului de teamă cu intenția de a forța sau intimida autoritățile în scopul rezolvării unor probleme de ordin politic, religios sau ideologic. Vorbitorul a continuat cu prezentarea a trei cazuri de terorism anihilate pe teritoriul național. Primul a fost dejucat în anii 1972-1974, când organizația teroristă „Septembrie negru", aripa militară a grupării Fatah (Frontul pentru Eliberarea Palestinei) a încercat ocuparea Ambasadei Israelului la București și uciderea ambasadorului. Aceeași grupare a reușit însă atacul de la Olimpiada din Munchen, când nouă sportivi evrei au fost luați ostatici și apoi executați în timpul operațiunii de salvare. Al doilea atentat terorist dejucat a avut loc în 1985, când doi arabi au amplasat o bombă într-o mașină din parcarea din complexul studențesc din Grozăvești, ținta fiind niște sirieni. În timpul operațiunilor de dezamorsare doi lucrători specializați au fost uciși. Al treilea atentat dejucat a avut loc în 1991 când un comando de indieni shik a încercat asasinarea ambasadorului Indiei la București. Unul dintre teroriști a fost ucis, altul rănit și alți doi au fost capturați.
Prefectul Gavrilă Ghilea și președintele Consiliului Județean, Radu Țîrle, au vorbit apoi despre colaborarea bună și eficientă cu DJI Bihor, alți vorbitori din cadrul Poliției și Parchetelor bihorene continuând discursurile în aceeași manieră.Demonstrații practice
Sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu" a fost plină ochi de elevii curioși să vadă și ei cine sunt sereiștii. Eliss Bartoși din cadrul Direcției Programe de Comunicare a SRI București le-a vorbit elevilor despre conceptul „Cultură de securitate" și rolul activ pe care trebuie să-l aibă cetățenii, alături de organele statului, în furnizarea de securitate. Apoi elevilor li s-a vorbit despre terorism și pregătirea specialiștilor din SRI, în paralel cu proiectarea unor filme din antrenamentul Brigăzii Antiteroriste. În mijlocul prezentării a fost identificată o geantă suspectă, lucrătorii SRI ajutați de trei elevi voluntari aplicând procedura specifică în astfel de situații. Delegația sereiștilor bihoreni le-au recomandat apoi elevilor să dea dovadă de spirit civic și să ofere informații autorităților atunci când observă indivizi cu comportamente suspecte sau obiecte „uitate" în zone aglomerate. Totodată li s-a atras atenția că joaca la telefon cu apeluri despre amplasarea de bombe sau alte amenințări este periculoasă, constituind infracțiuni. Toate aceste apeluri au fost identificate, iar autorii au suportat consecințele legii.Campania SRI în rândul elevilor s-a încheiat în curtea școlii unde specialiștii în explozibili au demonstrat pe viu cum este anihilat un pachet suspect. Echipați în costume din kevlar, trei membri ai echipei pirotehnice ajutați de un robot teleghidat au cules pachetul amplasat pe pervazul unui geam. Robotul l-a transportat în siguranță într-un perimetru securizat, unde a fost radiografiat. S-a constatat că pachetul conținea un dispozitiv explozibil artizanal, fiind necesară distrugerea lui. Operatorul blindat cu kevlar (costumul cântărește 45 de kilograme, are aer condiționat, sistem de iluminare autonom și rezistă asemeni unui blindaj de tanc de 10 cm) a montat apoi un dispozitiv numit disruptor, care a detonat asupra pachetului o încărcătură de apă, pulverizându-l.


Sursa: Crisana.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti