Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Drama shakespeariana la Zimbor: Conacul Sombory, intre „a fi sau a nu fi” readus la viata
Mi 28 ian 2009 11:55:43 +0200


Conacul Sombory Zimbor
Stiri Salaj: Ascunzand intre ziduri mai bine de 100 de ani de istorie, conacul din Zimbor „traieste” in aceasta perioada ...

Ascunzand intre ziduri mai bine de 100 de ani de istorie, conacul din Zimbor „traieste” in aceasta perioada, pastrand proportiile comparatiei, o adevarata drama shakespeariana, incercand sa iasa din nou la lumina si ajunga din nou la infatisarea pe care o avea la 1892, anul in care groful maghiar Sombory Lajos si sotia sa Irma au finalizat constructia cladirii. Desi acum are proprietari australieni, pentru care cele cateva sute de mii de euro necesare pentru renovarea acestui monument istoric nu sunt o problema si zona in care se afla este una, asa cum chiar australienii spun, una cu potential, conacul este, cel putin deocamdata, doar umbra resedintei nobiliare de odinioara. Si asta pentru ca actualii proprietari, dezamagiti de birocratia si modul greoi in care merg lucrurile in Romania nu se grabesc sa investeasca alti bani pe langa cei circa 300.000 de euro pe care i-au cheltuit deja, fiind dispusi fie sa inchirieze, fie chiar sa vanda cladirea.

Tencuiala cazuta si geamuri sparte

Asemanarea dintre Zimbor, denumirea satului in care se afla conacul, si Sombory, numele celui care l-a construit, este evidenta, mai ales ca, in limba maghiara, comuna se numeste si astazi Magyarzsombor. Ceea ce nu se stie cu exactitate este cine de la cine a luat numele, groful maghiar de la localitatea in care a trait sau invers. Toate acestea par mai putin importante intr-o frumoasa zi de decembrie a anului de gratie 2008, in care stralucirea soarelui face ca privirea ce cade pe fosta resedinta a lui Sombory Lajos sa ignore tencuiala cazuta pe ici, pe acolo si ochiurile sparte de geam ce zambesc triste gandindu-se la forfota de servitori pe care o reflecta cu un secol in urma. In contrast cu conacul, la doar cativa zeci de metri, in razele aceluiasi soare straluceste tabla proaspat vopsita a unei sali de sport, alaturi de cladirea scolii din localitate, ce pare si ea recent renovata. Pe usa principala a conacului Sombory se odihneste, stingher parca, un lacat mic, ce contrasteaza cu sobrietatea lemnului atent lucrat de o mana mestesugita. Ramele ferestrelor, frumos mestesugite, tradeaza si ele destinatia initiala a cladirii de resedinta nobiliara. O „inspectie” vizuala rapida a cladirii arata faptul ca timpul nu lucreaza in favoarea ei. O fereastra doar partial blocata imi da posibilitatea sa vad cum arata si interiorul. Spiritul grofului si parfumul Irmei, sotia sa, nu se mai simt in nici un detaliu.

Gresia mica, alba si patrata din una din incaperi aduce aminte ca, aici a fost, vreme de mai multi ani, dispensarul medical al comunei. In alta camera, de altfel cea mai mare si mai luminoasa, lambriul de plastic de pe pereti e singura „investitie” lasata in urma de primaria Zimbor, ce si-a avut sediu aici. Singurul detaliu ce atrage atentia si in interior este lucratura usilor dintre incaperi. Ridicand privirea, iti sare in ochi „gura” neagra cascata in tavan, semn al investitiilor serioase ce ar trebui facute aici pentru ca legenda lui Sombory sa fie readusa la viata.

Pierdut la o partida de carti

Si, pentru ca tot veni vorba de legenda. Si adevar istoric… Conacul a fost construit la finele secolului XIX, constructia sa fiind finalizata in 1892, prin grija lui Sombory Lajos si a sotiei sale Irma, nascuta Kozma, asa cum arata o inscriptie ce abia se mai zareste pe fatada cladirii. Legenda spune ca groful avea o multime de servitori locali, ce trebaluiau prin cele 14 camere, holuri, beci si anexe. Toate acestea pana intr-o zi, cand totul a fost pierdut, se pare, de catre grof, la o partida de carti, in favoarea unui anume Saulescu, la vremea respectiva ministru de finante. Gura satului povesteste insa mai mult de sotia lui Saulescu, „cucoana” ce a amenajat in apropierea conacului chiar un teren de tenis. In cele din urma, proprietatea a fost donata, in anii 30, Ministerului Sanatatii si Ocrotirii Sociale, asa cum precizeaza Ioan Podariu, actual consilier al primarului comunei. Conform acestuia, cladirea a fost o perioada dispensar, cu casa de nasteri, pentru ca, in ultimii ani in care a fost utilizata (1993-1994) ea sa gazduiasca intr-o aripa dispensarul comunal, iar in alta primaria comunei Zimbor. Date fiind starea avansata de degradare a conacului si costurile mari pe care le-ar fi presupus reabilitarea ei, ea a fost abandonata. Solutia gasita, in 2005, de consiliul local din comuna, a fost scoaterea la licitatie a cladirii si terenului apartinator (circa doua hectare). Licitatia a fost adjudecata, in cele din urma, de un grup de cetateni australieni, dintre care unul originar din Romania, la un pret de 9,6 miliarde de lei vechi, echivalentul a 280.000 de euro.

Probleme cu … „sapca oficiala”

Cand se parea ca povestea conacului va fi una cu final fericit, lucrurile au luat, din pacate, din nou, o intorsatura nefavorabila. Dezamagiti de birocratia si modul greoi in care merg lucrurile in Romania, australienii nu sunt inca hotarati daca sa investeasca in renovarea cladirii, sa o inchirieze sau sa o vanda. Si toate acestea, in ciuda faptului ca tot ei afirma ca zona Zimbor este una cu potential turistic, Romania fiind, din multe puncte de vedere o tara foarte frumoasa. „Imi place Romania. Ma simt roman si imi plac mancarurile de aici. Oamenii sunt foarte buni, asta pana nu te intalnesti cu birocratia. Oamenii de dupa ghiseu sunt foarte amabili dar, dupa ce isi pun sapca oficiala, lucrurile se schimba”, afirma David Aron, unul din proprietari, ce s-a nascut de altfel in Covasna si a emigrat in Australia in anii 60, cand avea doar 12 ani. David crede ca Romania a avut posibilitatea, dupa caderea comunismului, sa adopte un sistem „normal”si sa ia cele mai bune lucruri din alte democratii. „Din pacate, romanii au vrut sa inventeze din nou roata, insa au facut una cu colturi”, conchide, cu amaraciune in glas, romano-australianul. La momen-tul la care a fost cumparat conacul, premizele erau cu totul altele, zona fiind considerata, asa cum am precizat deja, una cu potential. La doar 50 de kilometri de aeroportul din Cluj Napoca si la 30 de kilometri de Zalau, conacul este la mica distanta si de o viitoare „coborare” de pe autostrada Transilvania. Din pacate, nimeni nu poate spune cand va fi gata autostrada, iar criza actuala ridica si ea semne de intrebare privind oportunitatea unei investitii de circa 300.000-500.000 de euro. „Vom renova si conacul, insa nu ne grabim. De asemenea, suntem deschisi la orice alta oferta de inchiriere sau de chiar de vanzare”, concluzioneaza David Aron. Se spune ca timpul le rezolva pe toate insa, din pacate, asa cum am spus-o deja, timpul nu lucreaza in favoarea acestui monument istoric al Salajului.


Sursa: MagazinSalajean.ro
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti