Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Pompierii nu au acces in foarte multe localitati din Salaj
Ma 17 feb 2009 12:23:19 +0200


Pompieri Salaj
Stiri Salaj: In Salaj exista zeci de asezari in care, din cauza drumurilor impracticabile sau chiar inaccesibile ...

In Salaj exista zeci de asezari in care, din cauza drumurilor impracticabile sau chiar inaccesibile, masinile de interventie ale pompierilor nu pot ajunge. Astfel, in cazul unor situatii de urgenta, pompierii sunt nevoiti fie sa aleaga rute ocolitoare, fie sa mearga pe jos kilometri intregi, ajungand cu intarziere la locul urgentei.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Porolissum" al judetului Salaj, in peste 60 de localitati rurale si in unele zone din cele patru orase din Salaj pompierii au de intampinat mari dificultati pentru a interveni in caz de urgenta. Este vorba de trasee inaccesibile si drumuri greu accesibile sau cu restrictii pentru autospecialele pompierilor.

Probleme si in Zalau

In comunele Mesesenii de Jos, Chiesd, Mirsid, Hereclean si Romanasi, aflate in perimetrul de actiune al Garzii de interventie nr.1 Zalau, exista mai multe strazi inaccesibile sau greu accesibile pentru masinile pompierilor. "Pentru a ajunge, in cazul unor situatii de urgenta, in acele zone izolate, pompierii trebuie sa caute rute ocolitoare sau sa se deplaseze pe jos. In zonele in care nu se poate ajunge cu autospecialele cu apa si spuma, se cauta cel mai apropiat punct de apa si se intervine cu galeti de apa, cu lopeti, cu tot ce se poate pentru a stinge un incendiu. De obicei, in caz de urgenta, oamenii se ajuta intre ei pana la venirea pompierilor", ne-a comunicat Lucian Jacodi, purtator de cuvant din cadrul ISU Salaj. Probleme sunt si in Zalau, unde masinile de interventie ale pompierilor au probleme cu accesul pe unele strazi si in unele zone dintre blocuri. Cel mai cunoscut caz este cel al strazii Crisan, unde o parcare „inventata” pe carosabil a redus considerabil latimea circulabila a acestuia. Asta ca sa nu mai pomenim de „piedicile” metalice plantate printre blocuri, pentru a rezerva locurile de parcare, dar si pentru a impiedica accesul unor masini de mare tonaj, asa cum sunt cele ale pompierilor.

In raionul Sectiei de Pompieri Jibou intra 11 comune "pline" de drumuri cu restrictii pentru masinile pompierilor, printre care si 77 de locuinte aflate in zone izolate. "Multe drumuri din aceste comune sunt impracticabile in conditii meteo nefavorabile, mai ales in timpul iernii. Daca intram pe acele drumuri cand ploua sau ninge abundent, riscam sa ramanem blocati cu masinile de interventie", a precizat Jacodi.

Sapte strazi inaccesibile in Simleu Silvaniei

Sectia de pompieri Simleu Silvaniei are sub "tutela", in cazul unor situatii de urgenta, 129 de strazi (din 14 comune) cu restrictii, dintre care 24 inaccesibile masinilor de interventie ale pompierilor. Cele mai multe probleme cu care se confrunta cadrele de pompieri sunt drumurile in panta mai mare de sapte la suta sau drumuri impracticabile pe timp nefavorabil, in comunele Banisor, Camar, Cizer, Plopis si Valcau de Sus. In comuna Halmasd, o intreaga localitate, mai exact Fufez, constituita, e adevarat, doar din cinci gospodarii, este complet izolata, deoarece drumul este impracticabil. Chiar si in orasul Simleu Silvaniei sapte strazi sunt inaccesibile autospecialelor de interventie ale pompierilor, si anume, strazile Arinului, Carierei, Ciocarliei, Lunei, Rozelor, Stefanus Martonfi si Viilor. Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, precizeaza ca e vorba de strazi cu drumuri de pamant, foarte inguste, ce duc la un numar redus de locuinte. "De exemplu, strada Ciocarliei este mai mult un drum ingust care duce catre sase locuinte: La fel este si strada Arinului. Nu sunt sanse de a face un drum practicabil pentru masinile de interventie ale pompierilor, pentru ca nu permite infrastructura. In unele locuri ar trebui sa discutam cu oamenii sa ne cedeze din pamanturi ca sa putem construi o strada, o cale de acces catre locuintele acestora", ne-a declarat Turcas.

Drumuri existente doar pe harta

Potrivit unei situatii realizate la nivel national de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in Romania exista mai mult de 700 de sate, catune sau alte asezari omenesti in care nu exista acces cu mijloace auto. La acestea mai trebuie adaugate localitatile catre care accesul se face foarte greu, al caror numar este de aproximativ 1.400. Situatia este chiar dramatica, daca tinem cont ca anul trecut au existat cu 65 la suta mai multe situatii de urgenta decat in 2007. In judetul Salaj, chiar zilele trecute, pompierii au fost nevoiti sa stinga un incendiu dupa ce au avut de parcurs mai mult de kilometru pe jos. Anul trecut, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Porolissum" Salaj au fost nevoiti sa actioneze fara masinile de interventie in mai multe situatii de urgenta. Un exemplu este cel din comuna Plopis, unde pompierii din cadrul Sectiei din Simleu Silvaniei au avut de parcurs pe jos patru kilometri pentru a ajunge la un incendiu, la o casa, in padure. Si asta pentru ca Romania are multe drumuri care nu exista decat pe harta. Multe dintre asa-zisele drumuri comunale si chiar judetene sunt, in realitate, facute din pamant, uneori cu ceva pietris pe anumite portiuni. In cea mai mare parte a anului, doar carutele cu boi pot razbate prin noroaie. In acele localitati, pompierii refuza sa intre cu masinile de interventie pentru a nu ramane blocati, fiind astfel nevoiti sa parcurga pe jos kilometri intregi pana la locul in care este nevoie de interventia lor.


Sursa: MagazinSalajean.ro
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti