Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Zeci de vieti aruncate la groapa de gunoi: Stiri Salaj
Mi 21 ian 2009 12:20:49 +0200


Gunoi
Stiri Salaj: Daca ar fi sa cautam in Codul Ocupatiilor din Romania, cu siguranta nu am gasi meseria de sortator de flacoane.

Daca ar fi sa cautam in Codul Ocupatiilor din Romania, cu siguranta nu am gasi meseria de sortator de flacoane. Sau, daca va place mai mult asa, sortatori de PET-uri. La doar cativa kilometri de Zalau insa, pe rampa de gunoi din Criseni, meseria e una ce asigura traiul de zi cu zi a mai multor familii de rromi, dintre care nu lipsesc copiii, obligati sa renunte la scoala pentru „scoala vietii”. Aici invata ca, daca vrei sa ai ce manca, trebuie sa alegi, zi de zi, flacoanele goale de plastic din gramezile de gunoi.

In jurul focului din pomi de iarna

Stau toti grupati in jurul unui foc facut din resturi de lemne si pomi de Craciun. Suntem la mijlocul lui ianuarie si fostii pomi de iarna sunt numai buni sa-i faca sa mai uite de frigul aspru. Vreo 20 de femei, barbati si copii. Sunt sceptici si putin prietenosi la orice incercare de abordare. Nici nu e de mirare, in conditiile in care majoritatea au avut probleme cu legea, chiar daca acum muncesc cinstit pentru a-si castiga painea de zi cu zi. Doar copiii par sa ignore problemele adultilor, zambind sincer din hainele cu cateva masuri mai mari. Micutul Attila are o haina din fas bleumarin, ce ii depaseste in lungime genunchii si ii ascunde in totalitate mainile. Obrajii rosii par a fi doar a reflectare a caciulitei trasa bine peste urechi. Desi are noua ani, nu merge la scoala, iar pentru el viata inseamna, cel putin deocamdata, groapa de gunoi de la Criseni si muntii de gunoaie din care urmeaza a fi alese flacoanele de plastic. Si-a pastrat, totusi, candoarea si inocenta copilariei, accentuate de liniile feminine ale fetei, ce m-au facut sa cred, initial, ca e vorba de o fetita. Un alt baietel, doar cu un an mai mare, pare a fi in largul lui, strambandu-se amuzat in fata camerei foto. Cei mai batrani dintre rromii de la groapa de gunoi din Criseni nu au prea multe de spus, majoritatea intorcand chiar spatele, pentru a nu fi fotografiati. Sa fiu sincer, pret de o clipa m-am simtit si eu intimidat de incercarea mea de a le „viola” intimitatea, fotografiindu-i la locul de munca.

Oficial 12, neoficial 40

„Intr-un fel, sunt de apreciat. Nu fura si nu dau in cap nimanui, iar painea pe care o castiga e destul de trudita”, spune Cornel Vlaicu, directorul AVE Salaj Ecoserv, firma ce are in administrare rampa de gunoi din Criseni. „In evidentele noastre sunt 12 persoane, seful lor fiind unul supranumit . Ii acceptam in zona pentru ca ne ajuta cu adunatul PET-urilor, in scopul colectarii selective a deseurilor. Le platim circa 180 de lei pentru umplerea unui container mare. Sincer sa fiu, mi-e si mila de ei, si le mai trimit uneori apa si paine”, adauga Vlaicu. Flacoanele stranse de rromi in containere cu o capacitate de 38 de tone sunt preluate de firma de salubritate si duse la punctul de lucru din Zalau, unde sunt sortate si compactate in cuburi in greutate de peste 200 de kilograme fiecare, dupa care sunt vandute unor firme specializate in reciclarea PET-urilor. Rromii de la groapa de gunoi din Criseni strang, in medie, doua astfel de containere pe saptamana, numarul acestora putand creste, in perioada de vara, pana la patru, ceea ce inseamna, practic, un container la doua zile. E adevarat ca si numarul celor ce „lucreaza” aici poate varia de la 40 la 20, ei fiind in principal rromi din localitatea Criseni sau din satele apropiate.

Sarbatoare cand vine gunoiul de la Kaufland

Rampa pe care se depoziteaza deseurile stranse, in principal, de la populatia si de la firmele din Zalau are o suprafata totala de aproape patru hectare, din care doar jumatate se mai preteaza acum la depozitarea gunoaielor. Nu cu mult timp in urma, groapa de gunoi era locul unde satenii isi cresteau porcii, obicei la care s-a renuntat pe de o parte datorita normelor sanitar veterinare mai aspre, iar pe de alta parte deoarece, de cativa ani, gunoiul este acoperit cu un strat de pamant. „Eu lucrez aici din 1990. La vremea aceea erau aici sute de porci ai satenilor. Nu putea intra masina cu gunoi, ca porcii ii stateau in cale”, povesteste Tamas Miklos, actualmente agent de paza in cadrul AVE Salaj Ecoserv. „La vremea aceea erau mai multi rromi. Acum au mai renuntat, si-au mai gasit de lucru sau au facut bani pe care ii dau cu camata celor ce au ramas aici. Cu rromii care sunt acum nu am probleme deosebite. Cei mai multi se strang atunci cand vine gunoiul de la Kaufland. Gasesc printre resturi alimente expirate cum ar fi rude intregi de salam sau lazi de portocale si banane stricate. E bucuria lor”, spune paznicul. O bucurie trista pentru o mana de oameni ce traiesc de pe urma adunarii de flacoane goale de suc din gramezile de gunoi.


Sursa: MagazinSalajean.ro
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti