Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Panasonic GH1 – Micro Four Thirds de top: Stiri Tehnica
Vi 19 mar 2010 14:41:50 +0200


Panasonic GH1
Stiri Tehnica: Panasonic GH1

Din ce în ce mai mulți utilizatori obișnuiți sunt atrași de ideea achiziționării unui aparat foto DSLR. Motivele principale sunt calitatea imaginii oferite și prețul care a scăzut mult în ultimii 2-3 ani. Totuși, dimensiunile unui DSLR nu sunt atrăgătoare pentru toată lumea. Olympus și Panasonic înțeles asta și au creat formatul Micro Four Thirds renunțând la ocularul optic și oglinda aferentă. Corpul aparatului s-a subțiat destul de mult, iar atunci când este montat un obiectiv îndeajuns de compact, camera poate fi confundată cu una compactă. În continuare vom prezenta unul din cele mai avansate aparate foto Micro Four Thirds de pe piață, Panasonic GH1.


Panasonic GH1 - camera Micro Four Thirds de top

Probleme legate de terminologie

Rețeta formatului Micro Four Thirds este destul de simplă. Senzorul Four Thirds este păstrat, dar aparatul devine aproape de două ori mai subțire și semnificativ mai ușor. Dimensiunile senzorului sunt mai mici decât ale formatului APS-C folosit de Canon, însă chiar și așa senzorul Four Thirds este de până la nouă ori mai mare decât un senzor de cameră compactă. Calitatea imaginii fiind similară cu cea a unui DSLR, ce nume dăm în aceste condiții lui GH1? Panasonic îi spune cameră Micro Four Thirds, însă denumirea este dată de un format proprietar de senzor.
Lipsa ocularului optic scoate din discuție denumirea de DSLR compact. Deoarece ocularul lui GH1 este electronic, a fost propusă denumirea generală de aparat EVIL - Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens. Ea reflectă două din cele mai importante facilități oferite de cameră. O altă opțiune ar fi UCIL - Ultra-Compact Interchangeable Lens. Probabil că va fi aleasă în curând una din cele două deoarece formatul acesta de cameră a fost îmbrățișat de mulți producători, iar în afară de Panasonic și Olympus nimeni nu mai folosește senzorul Four Thirds.

Obiectivul este mai greu decât camera


Panasonic GH1 - obiectivul la 140 mm, cu parasolarul atașat

Panasonic GH1 este vândut ca și kit împreună cu obiectivul 14-140 mm F4.0-F5.6 O.I.S. HD. Plaja focală echivalentă în sistemul 35 mm este 28-280 mm. Așa cum vă puteți imagina, acest obiectiv tele stabilizat este scump și greu. Body-ul lui GH1 cântărește 385 g, iar după adăugarea obiectivului și-a bateriei, cântarul indică 904 g. Atunci când este purtat la gât, aparatul tinde să stea aplecat în față. La capătul plajei focale, obiectivul își dublează lungimea, așa cum vedeți în imaginea de mai jos. În pachet este inclus și un parasolar pentru el. Singurul buton de pe obiectiv permite oprirea sistemului de stabilizare optică pentru a reduce consumul bateriei atunci când este folosit un trepied. Din cele trei moduri de lucru ale sistemului de stabilizare optică, cel mai eficient ni s-a părut al doilea. El pornește doar în momentul în care este apăsat declanșatorul.


Butonul care controlează sistemul Mega O.I.S.

Ce rost are inelul de focus de pe obiectiv?

Ținând cont că aparatul dispune de un ocular electronic, se presupune că focalizarea se face automat. Altfel, punctul de focus ar fi greu de observat chiar și pe ecran, cu atât mai mult pe ocular. Ei bine, atunci când se trece pe modul de focus manual și este acționat inelul aferent de pe obiectiv, pe ecran sau ocularul electronic se face zoom în centrul imaginii. Această tehnică este folosită și la camere compacte, însă zona de zoom nu acoperă tot ecranul.

Construcție solidă

Plasticul folosit pentru construcția lui Panasonic GH1 este de calitate și oferă o aderență bună atunci când este ținut în mână. Grip-ul este îngust în comparație cu alte DSLR-uri și în funcție de mâinile fiecărui utilizator s-ar putea să fie mai mult sau mai puțin ergonomic. Ca la orice aparat care se respectă, compartimentul bateriei și cel pentru carduri sunt diferite. Folosirea ecranului de 3" este o plăcere. Rezoluția sa de 460.000 de pixeli nu este chiar atât de mare. Avantajele sale sunt rata de refresh de 60 fps și faptul că este rabatabil.


Panasonic GH1 - ecranul rabatabil cu 60 fps

Numărul mare de butoane este întotdeauna apreciat de fotografii care au nevoie să ajusteze rapid setările. Panasonic GH1 dispune de butoane dedicate pentru ISO, balansul de alb, fotografiere în rafală și filmare HD. Rotița de pe grip poate fi apăsată pentru a schimba între apertură și timpul de expunere în modul manual. Butonul Fn poate fi personalizat, iar software-ul camerei permite realizarea unui meniu rapid personaliazat. Poate singura scăpare la capitolul construcție este amplasarea pad-ului direcțional prea aproape de ecran. Astfel, apăsarea butonului din stânga este puțin dificilă.


Rotița de ajustare, cu click, de pe grip

Ocularul electronic - o jucărie aparte

Cine a mai folosit oculare electronice de-a lungul timpului știe că ele oferă o imagine de proastă calitate. Această afirmație nu este însă adevărată pentru ocularul lui Panasonic GH1. Producătorul a renunțat la panoul LCD și s-a îndreptat spre tehnologia LCoS (liquid crystal on silicon). Ea permite obținerea unor imagini cu rezoluție mai mare și cu un contrast mai bun decât cu mini-panouri LCD. Ținând cont că avem de-a face cu o tehnologie de proiecție, imaginea este clară și ghosting-ul este aproape inexistent. Din nefericire, în lumină slabă imaginile au zgomot sesizabil și s-ar putea să fiți nevoiți să apelați la ecranul rabatabil. Ocularul electronic este activat automat atunci când senzorul infraroșu alăturat detectează că aparatul a fost dus la ochi.


Panasonic GH1 - ocularul cu senzor de proximitate

Calitatea imaginii

Dimensiunile senzorului garantează în principiu o calitate a imaginii aproape la nivelul DSLR-urilor mainstream. În practică, fotografii foarte pretențioși s-ar putea să nu fie atât de mulțumiți de JPEG-urile oferite de aparat la calitatea maximă. Aici intră în acțiune aplicația SilkyPix Developer Studio 3.0 SE pentru procesarea imaginilor RAW, inclusă în pachet. Ea nu este însă produsă de Panasonic, ci de o companie japoneză.


SilkyPix Developer Studio 3.0 SE

Test ISO


Calitatea imaginii la valori ISO mici este bună, însă de obicei nu-ți cumperi DSLR ca să faci poze la ISO 100. Cu cât imaginile arată mai bine la ISO 800 și 1600, cu atât mai mult poți să faci poze fără blitz în condiții de iluminare slabă. Sistemul de stabilizare optică ajută și el în acest sens. JPEG-urile obținute din aparat arată foarte bine chiar și la ISO 800. În situații extreme poate fi folosit și ISO 1600, însă cu o pierdere a detaliilor. A fost interesant să observăm că JPEG-urile obținute din prelucrarea RAW-urilor cu aplicația din pachet păstrează mai multe detalii și textură decât cele obținute din cameră. Aveți două imagini pentru comparație mai jos.


ISO 800 - JPEG

ISO 800 - RAW->JPEG

Filmarea Full HD


Butonul dedicat
Aceasta facilitate va cântări greu în decizia de-a cumpăra Panasonic GH1. Camera permite filmarea atât format Motion JPEG, cât și folosind codec-ul AVCHD. Dacă în primul caz rezoluția este limitată la 1280x720 cu 30 de cadre pe secundă, în cel de-al doilea se pot înregistra imagini cu rezoluția de 1920x1080 cu frecvența de 24 fps. Obiectivul camerei este optimizat pentru filmare, având un mecanism silențios și o diafragmă cu închidere continuă pentru a evita diferențele bruște de luminozitate. La calitate maximă, un clip full HD de un minut ocupă aproximativ 100 MB. Mai jos găsiți un sample cu această dimensiune. Dacă nu aveți instalat deja un codec compatibil, incercați ffdshow tryouts și nu uitați să activați funcția Deinterlace.


Panasonic GH1 - clip full HD - 100 MB

Alte aspecte

Din punct de vedere al utilizării, Panasonic GH1 a diferit prea puțin de un DSLR. Modul Live View implicit poate fi eliminat forțând ecranul principal să indice doar setările pentru imagine. În comparație cu un DSLR, GH1 nu dispune de o glindă care se ridică atunci când declanșatorul este apăsat, ci de un sistem de tip cortină. Sunetul specific realizării fotografiei este diferit și de multe ori am avut impresia că am folosit un timp de expunere prea mare. Senzorul lui GH1 are aspect 4:3, însă permite realizarea unor fotografii și în formatele 3:2 și 16:9. În comparație cu alte camere similare la acest capitol, el reușește să păstreze aproape același unghi de deschidere pe diagonală în toate formatele.


14 mm

140 mm

Macro, ISO 100, 1/80 s

ISO 200, 1/8 s - fără trepied

Obiectivul inclus în kit poate fi folosit în multe situații, însă cred că unii dintre voi sunt interesați să știe ce alte obiective sunt disponibile pentru Panasonic GH1. Odată cu modelul G1 au fost lansate un 14-45 mm f/3.5-5.6 O.I.S. și un 45-200 mm f/4.0-5.6 O.I.S.. De asemenea, de anul trecut sunt disponibil încă două obiective compatibile Micro Four Thirds: 7-14 mm F4.0 și 20 mm F1.7. Fotografierea în rafală nu este unul din punctele forte ale lui GH1. La doar 3 cadre pe secundă, el este depășit chiar și de unele DSLR-uri ieftine. Totuși, GH1 se laudă cu o funcție de urmărire a subiectului, destul de efecientă în practică.


ISO 125, F5.8, 1/125 s

ISO 160, F5.8, 1/200 s

ISO 100, F4.0, 1/640 s

ISO 800, F5.8, 1/10 s

32 mm, ISO 800, F5.0, 1/2,5 s

140 mm, ISO 3200, F5.8, 1/2,5 s

Concluzii

Dacă nu ne uităm la preț, Panasonic GH1 este o cameră foarte atractivă, în mod special pentru cei ce renunță la o compactă. Dotările, de la obiectivul optimizat pentru filmare și până la ecranul rabatabil sunt superioare DSLR-urilor entry level. Fotografii ceva mai pretențioși vor prefera însă imaginile RAW celor JPEG obținute direct din aparat, în mod special la valori ISO mai mari. Filmarea HD, ajutată mult de obiectivul cu stabilizare optică și elemente de construcție modificate, poate fi considerată una din cele mai importante facilități ale camerei, în ciuda faptului că nu va putea egala performanțele DSLR-urilor full frame.


Panasonic GH1 - rotițele și microfonul stereo

Cei mai mulți vor putea trece peste cele câteva limitări ale ocularului electronic și vor aprecia calitatea imaginii oferite. Cât despre setări și ajustarea lor, Panasonic GH1 va putea fi ușor confundat cu un DSLR mainstream. Folosirea unor obiective mai mici va transforma camera Micro Four Thirds în acea alternativă ușoară și compactă pentru DSLR-uri. Prețul, problema spinoasă a lui Panasonic GH1, este de aproximativ 5.800 de lei cu Lumix Vario HD 14-140 mm f/4.0-5.6 Mega O.I.S.. Din această sumă, 3.400 de lei costă doar obiectivul. Camera este disponibilă și pe piața românescă, momentan doar în versiunea kit.


Panasonic GH1 - atractiv...până vezi prețul

Plusuri și minusuri:

[+] body ușor
[+] dotări și setări de DSLR
[+] ecran rabatabil și ocular electronic de calitate
[+] obiectivul tele silențios, cu stabilizare eficientă
[+] filmarea HD
[-] prețul


Sursa: Go4it.ro

Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti